Dům s polystyrenovým zateplením
5. 8. 2024

Případy, kdy je lepší se jednovrstvému zdivu raději vyhnout

Jednovrstvé zdivo je ideální materiál pro stavbu rodinného domu. Šetří čas, peníze a manipulace s ním je jednoduchá. I přesto i my připouštíme případy, kdy není úplně vhodné jej zvolit a je lepší raději vybrat klasickou cihlu Porotherm 30 Profi s dodatečným kontaktním zateplovacím systémem. Myslete ale na to, že ve srovnání s celkovými náklady na stavbu domu, cena obvodového zdiva představuje maximálně 7 %. A kdy tedy není vhodné použít jednovrstvé zdivo?

„Pokud už je váš současný zateplovací systém po dlouhých letech poškozený, není úplně ideální jej nahradit jednovrstvým zdivem. Především proto, že máte v základech domu použitý jiný stavební materiál a jednovrstvé zdivo k němu nejde jen tak dodat, jelikož slouží samo o sobě. V tomto případě je jediné možné řešení dům zbourat a stavět od začátku s jednovrstvým zdivem,” říká Matěj Jurečka, profík od Wienerbergeru. Cihly pro jednovrstvé zdění však můžete vybrat už na začátku vaší stavby a vyhnete se tím mnoha peripetiím. Nemusíte si dělat starosti, že byste za pár let museli opravovat poškozenou fasádu od opřeného kola nebo ohořelých stěn z letního grilování.

Podle profíka od Wienerbergeru lidé často sabotují jednovrstvé zdivo už jen z principu. „Mají pocit, že jde jen o krátkodobý trend, a proto volí léty ověřenou tradici klasických pálených cihel se zateplením, například Porotherm 30 Profi, ze kterých stavěli už jejich předchůdci. Argumentem často bývá to, že dříve jednovrstvé zdivo nebylo a stejně to šlo. Dnes už ale jedna vrstva stačí, když volíte pořádné cihly,” komentuje Matěj Jurečka. Pokud k tomu však investor přistupuje pasivním stylem a nechce si o moderním materiálu nic zjišťovat, je to jeho volba.  

Profík od Wienerbergeru radí jednovrstvé zdivo vynechat i tehdy, kdy opravujete či rekonstruujete starší stavby, zděděné například po prarodičích. Podobně jako u první varianty – obměny zateplovacího systému, již nelze ke staršímu materiálu dodat moderní jednovrstvé zdivo a očekávat zázraky. Problém může nastat i v případě, že je takový dům příliš členitý. „Hlavním důvodem je v tomto případě častější řez do cihel, který je u jednovrstvého zdiva plněného minerální vatou složitější než u běžných stavebních materiálů. Použití tohoto materiálu by stavebníkům mohlo stavbu zkomplikovat,” dodává Jurečka.  

Pokud o jednovrstvém zdivu uvažujete, ale chcete stavět ze smíšeného zdiva – kombinace cihel a kamenného zdiva vyplatí se spíše sáhnout po klasické cihle a dodatečném zateplování. Jednovrstvé zdivo s kamenným nevytváří sehraný pár. „Setkal jsem se i s investory, kterým je vcelku jedno, z čeho dům postaví, kolik energie časem ušetří a ekologii neřeší. Cihly nerozlišují a sáhnou po tom, co je zrovna po ruce. Kdyby si však o materiálu alespoň trošku zjistili, všimli by si, že cihla pro jednovrstvé zdění je funkčnější a vyplatí se jim mnohem víc,” uvádí Jurečka a vyzdvihuje tím cihlu pro jednovrstvé zdění.

Dalším případem, kdy pro vás není jednovrstvé zdivo nejlepším řešením je, pokud razíte heslo “čím levněji, tím lépe”. „Jestli chce investor primárně ušetřit na stavebním materiálu, tak bude rozhodně volit jiné materiály než cihlu pro jednovrstvé zdění. Obvodové zdivo je však hlavním pilířem domu, z toho důvodu bych na něm rozhodně nešetřil,” dodává Jurečka. Jednovrstvé zdivo má navíc výborné tepelněizolační vlastnosti, a tak v zimě ušetříte za vytápění a v létě za klimatizaci. Jedná se o ekologičtější a úspornější volbu, která vydrží po generace.

Kvalitní cihly

s pořádnými

vlastnostmi

s pořádnými vlastnostmi

Stavba nového rodinného domu představuje významnou životní investici. I proto je dobré zvolit takový stavební materiál, který bude splňovat statické, tepelně technické, protipožární a akustické požadavky i za desítky let od nastěhování.

Cihly Porotherm určené pro jednovrstvé zdění jsou, díky svým vlastnostem, ideální volbou pro vaši novostavbu.

Zdivo, jak má být. Stavte pořádně.

Zákaznická linka Porotherm

+420 800 240 250

info@porotherm.cz

Klíčový vizuál cihly Porotherm
Klíčový vizuál cihly Porotherm