Dům postavený jednovrstvým zdivem
22. 7. 2024

7 výhod, proč při stavbě domu zvolit jednovrstvé zdivo

Už jste slyšeli o jednovrstvém zdivu od značky Porotherm? Jedná se o moderní a funkční typ zdiva pro stavbu domu, při které stačí pouze jedna vrstva pořádné cihly. Že nevěříte? Pojďte si přečíst sedm důvodů, proč by mělo být právě jednovrstvé zdivo správnou volbou pro stavbu vašeho vysněného rodinného domu.

Pořádné zdivo je jednou z prvních věcí, které musí investor při stavbě domu řešit. Na tomto základu bude totiž doslova stát jeho budoucí domov, a proto je potřeba vybrat kvalitní materiál. Porotherm od Wienerbergeru nabízí investorům jednovrstvé zdivo, které nejen, že usnadňuje stavebníkům práci, ale také šetří čas a náklady na hrubou stavbu, a to až o několik desítek procent. Není to však jeho jediná výhoda! Přečtěte si všech sedm vlastností domu z jednovrstvého zdiva.  

Zdravý domov

Ne nadarmo se obyčejná cihla drží už léta na špičce používaných stavebních materiálů. Je totiž vyrobena pouze z hlíny a vody, bez dalších přidaných látek. Ze zdiva se proto nevypařují žádné škodliviny a nezdravé látky, které by mohly mít negativní dopady na zdraví majitelů.

Eco-Friendly materiál

Při výrobě jednovrstvého zdiva se nepoužívají chemikálie, lepidla ani mořidla. Cihla je stavební materiál vyrobený z přírodních zdrojů, a proto je plně ekologická a recyklovatelná. Díky tomuto faktu je její výroba šetrná a nezatěžuje životní prostředí.  

Teplo domova

Zateplení přímo uvnitř cihly z ní dělá jedinečný stavební materiál s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi. V kombinaci s vhodným řešením vytápění zabraňuje častým změnám teplot uvnitř domu, a to i bez dodatečné tepelné izolace fasády. V létě udržuje interiér krásně chladný, v zimě naopak nepropouští teplo ven. Díky této vlastnosti dlouhodobě snižuje spotřebu energie na vytápění nebo chlazení. Hodnota nemovitosti z cihel navíc postupem času stále roste.

Trvanlivost a odolnost

Životnost cihly dosahuje až 150 let. Jedná se o jeden z nejfunkčnějších stavebních materiálů, a to díky své pevnosti, odolnosti, tvaru a trvanlivosti. Nerozhodí ji ani vnější vlivy okolního prostředí. Dům postavený z cihly tak vydrží nejen vám, ale i dvěma dalším generacím.

Postaveno i zatepleno v jednom kroku

U jednovrstvého zdiva Porotherm EKO+ Profi či Porotherm T Profi, které obsahuje minerální vatu, má člověk postaveno a zatepleno v jednom kroku. Jedná se o ideální materiál pro stavbu svépomocí. Investoři bezesporu ocení jednoduchou a rychlou práci s jednovrstvou cihlou, bez nutnosti dodatečného zateplení.  

Stabilita

Další z mnoha předností staveb z jednovrstvého zdiva je stabilita, bezpečnost a vysoká nosnost. Poradí si s velkým větrem, krupobitím, bouří, sněhem, ale i s dalšími přírodními živly, které by váš domov mohly ohrožovat. Cihla je vysoce žáruvzdorná, a tak snižuje nebezpečí požáru, například oproti dřevostavbě. Dokáže přežít i mírné sesuvy půdy či nečekané záplavy. V domě z cihel se tak může celá rodina cítit bezpečněji.

Difuzní otevřenost

Dobrou zprávou pro stavebníky je to, že v případě použití jednovrstvého zdiva, snižují pravděpodobnost vzniku plísní a dalších bakterií. Tento typ zdiva je totiž oproti vícevrstvému konstrukčnímu systému difuzně otevřený, a tím pádem méně náchylný k vlhkosti. Nemusí se tak bát toho, že by v domě mohla vznikat nežádoucí vlhkost, která by zapříčinila vznik plísní.

2. 9. 2024

Kvalitní cihly

s pořádnými

vlastnostmi

s pořádnými vlastnostmi

Stavba nového rodinného domu představuje významnou životní investici. I proto je dobré zvolit takový stavební materiál, který bude splňovat statické, tepelně technické, protipožární a akustické požadavky i za desítky let od nastěhování.

Cihly Porotherm určené pro jednovrstvé zdění jsou, díky svým vlastnostem, ideální volbou pro vaši novostavbu.

Zdivo, jak má být. Stavte pořádně.

Zákaznická linka Porotherm

+420 800 240 250

info@porotherm.cz

Klíčový vizuál cihly Porotherm
Klíčový vizuál cihly Porotherm