Omítání domu bez zateplení
19. 8. 2024

7 důvodů, proč vynechat extra vrstvu zateplení

Stále jsme vás nepřesvědčili o tom, že jednovrstvé zdivo je tou správnou volbou pro stavbu nového domu? Tak teď už se nám to snad podaří. V jedné vrstvě se totiž skrývá ekologičtější, úspornější ale také zdravější řešení. Pojďme si společně říct, proč na dodatečné zateplení raději zapomenout a vyjít vstříc jednovrstvému zdivu.

Instalace dodatečného zateplení vám zabere spoustu práce a času, který byste mohli využít jinak. V případě běžného dodatečného zateplení je třeba si na jeho instalaci pozvat specializovanou firmu. Ta vás ale bude stát extra peníze a také čas. S jednovrstvým zdivem si ale poradíte i svépomocí, bez ohledu na časové možnosti firmy. Proto řadíme na první místo, proč vynechat zateplovací systém a volit jednovrstvé zdivo, úsporu času. „Překvapilo mě, jak snadno zdění jde. U jednovrstvého zdiva je stěna tvořena pouze cihlou, vnější a vnitřní omítkou, takže práce postupuje rychleji. Člověk za den zvládne jednu nebo dvě řady,“ shrnuje své praktické zkušenosti svépomocník Dominik Franěk. S cihlou pro jednovrstvé zdění tak dosáhnete minimálně stejných kvalit obvodového zdiva, běžně daleko lepších. A pokud potřebujete pomoc se založením první řady zdiva, můžete se obrátit na odborníky z Wienerbergeru, kteří vám s ní pomohou a předají spoustu tipů a postupů pro další zdicí kroky.

Údržba a bezpečnost na druhém místě

Samotná cihla je velice odolná a dlouho vydrží, ale fasáda se poškození bohužel nevyhne. Především proto, že samotný zateplovací systém není úplně pevný a takové škrábance od opřeného kola jsou na něm vidět. S jednovrstvým zdivem si ušetříte mnoho starostí, jelikož oproti běžnému zateplovacímu systému v budoucnu nepotřebuje téměř žádnou dodatečnou údržbu. Materiál je pevný, nedegraduje, a tak se nemusíte bát poškození vnějšími vlivy, kterými mohou být ptáci nebo opřené předměty. S pořádnou cihlou můžete z hlavy vytěsnit i riziko šíření požáru. Jednovrstvé zdivo váš dům ochrání, jelikož je vyrobeno z přírodního nehořlavého materiálu.

Plísně a únik tepla

Plísně a únik tepla jsou dva nežádoucí jevy, které mohou negativně ovlivnit kvalitu a bezpečnost vašeho domova. Plísně se v domácnosti často objevují kvůli vlhkosti, která vzniká při každodenních činnostech, jako je vaření či praní. V interiéru je důležité více větrat, ale problém může nastat v případě, že se vlhkost usazuje mezi zateplovacím systémem a cihlou. Běžné zateplovací systémy totiž mohou vytvářet nepropustné bariéry, které brání průchodu vodní páry. To může vést k hromadění vlhkosti a vzniku plísní a bakterií. Volbou jednovrstvého zdiva, které je propustné, můžete zabránit těmto problémům, neboť vodní pára může volně procházet skrz stěny.

Kromě plísní může být problémem i únik tepla z domu. Běžné zateplovací systémy mohou být náchylné na vznik tepelných mostů, které způsobují energetické ztráty a degradaci stavebních konstrukcí. I malá mezera mezi cihlou a zateplovacím systémem může vést k výrazným problémům. S jednovrstvým zdivem se však nemusíte obávat, že by v budoucnu vznikly tepelné mosty nebo mezery, což vám ušetří nejen peníze, ale také starosti.

Poslední, ale neméně důležitá je udržitelnost

Umělé materiály ekologii příliš neprospějí. Zateplení není výjimkou, jelikož se ve většině případů jedná o pěnový polystyren. Je sice lehký, ale rozhodně ne dlouhodobě udržitelným řešením pro budoucnost naší planety. Navíc při jeho použití vzniká odpad navíc. Pořádná cihla je však vyrobena pouze z hlíny, která je čistě přírodní a recyklovatelná. „Ze starých cihel nové nezískáte a z rozdrceného betonu se nový nevyrobí. Je však stále častěji možné vidět použití starých cihel z bouraček přímo ve vnitřních prostorách nových staveb, nebo na zahradách jako dlažbu či různé zídky. Cihelný recyklát vzniká na recyklačních linkách, a to drcením a roztříděním na různé frakce,” říká Josef Kotek, předseda Cihlářského svazu Čech a Moravy a dodává: „Osobně si myslím, že jsme s tříděním stavební suti teprve na začátku. Stále se hodně ukládá špatně tříděné stavební suti na skládky. Vše asi chce svůj čas. Také jsme před 30 lety netřídili domovní odpady a podívejme se nyní. Třídíme už každý doma. Je to naše uvědomění nebo nová legislativa? Asi obojí, jak legislativa, tak uvědomění, že se nechceme utopit v odpadcích.”

Kvalitní cihly

s pořádnými

vlastnostmi

s pořádnými vlastnostmi

Stavba nového rodinného domu představuje významnou životní investici. I proto je dobré zvolit takový stavební materiál, který bude splňovat statické, tepelně technické, protipožární a akustické požadavky i za desítky let od nastěhování.

Cihly Porotherm určené pro jednovrstvé zdění jsou, díky svým vlastnostem, ideální volbou pro vaši novostavbu.

Zdivo, jak má být. Stavte pořádně.

Zákaznická linka Porotherm

+420 800 240 250

info@porotherm.cz

Klíčový vizuál cihly Porotherm
Klíčový vizuál cihly Porotherm