Muži u piva
29. 7. 2024

7 mýtů o jednovrstvém zdivu

Porotherm nabízí udržitelnější a celkově výhodnější možnost stavby domu z jednovrstvého zdiva v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu už přes 10 let. Díky kvalitě materiálu není potřeba žádné dodatečné zateplení, a tak práce s tímto typem cihel šetří čas i peněženku. Na veřejnosti však koluje mnoho mýtů o jednovrstvém zdivu. Přečtěte si ty nejčastější.

Je to moc drahé

Kdykoliv se ve stavebnictví objeví nová inovace, rozproudí debatu mezi lidmi a většinou to končí u otázky: „Není to moc drahé?” Naopak! Jednovrstvé zdivo náklady na stavbu domu šetří a zaručuje kvalitu materiálu. Zdí se pouze jedna vrstva, práce je proto jednodušší a rychlejší. Navíc, díky výborným tepelněizolačním vlastnostem se po čase objeví i úspora financí za vytápění či chlazení.

Jde pouze o trend

S jednovrstvým zdivem se nejedná pouze o chvilkový trend nebo marketingový trik. Porotherm nabízí jednovrstvé zdivo už od roku 2011, kdy s ním přišel jako první na český trh. Toto zdivo je budoucnost stavebnictví. Jedná se totiž o šetrný typ k životnímu prostředí a má menší náklady na budoucí spotřebu energií v domácnosti. O tom, že se nejedná pouze o prchlivou záležitost, svědčí více než 10 let úspěšného působení tohoto zdiva na trhu.

Špatně se omítá

Svépomocníci se často bojí jednovrstvého zdiva, protože slyšeli, že se špatně omítá a přidělává práci. Není to pravda. Jednovrstvé zdivo se v omítání od toho klasického příliš neliší. Je specifičtější, to ano, ale svépomocníci si s tím hravě poradí a pro stavební firmu se jedná o běžnou práci. Rozhodně se tak nejedná o nic složitého a těžšího, oproti klasické cihle.

Je to zbytečný luxus

Mnoho stavebníků nerado opouští osvědčenou metodu cihly a zateplovacího systému a dokáží téměř kohokoliv přesvědčit o zbytečnosti jednovrstvého zdiva. Nenechte se ale zastrašit a odbýt. Jednovrstvé zdivo je totiž úspornější volbou, která navíc vydrží po generace bez nutnosti nákladných oprav.

Bez zateplení uniká teplo

Všechny typy jednovrstvého zdiva Porotherm (od tl. 380 mm) plní standardy pro pasivní domy i stavby s téměř nulovou spotřebou energie, bez potřeby dodatečného vnějšího zateplení. Neexistuje tak riziko, že by se stavebník nevešel do rozmezí součinitele prostupu tepla.  

Jak ale zakryji chyby při zdění?

Častým důvodem, proč se stavebníci spíše přiklánějí k použití klasické cihly Porotherm 30 Profi a zateplovacího systému, je možnost zakrýt případné chyby, které by mohly vzniknout během zdění. S jednovrstvým zdivem však tato starost odpadá! Cihly do sebe perfektně zapadají, a navíc k nim zdarma dostanete i přesně spočítané množství pojiva. Na chybí není prostor.  

Technologicky složité zdění

Dalším mýtem, který investory odrazuje od rozhodnutí stavět s pořádnou cihlou, je strach ze složitého zdění. Vidí ho jako novinku, se kterou ještě nikdo neumí pracovat. To však není pravda! Použití jednovrstvého zdiva je výrazně jednodušší, a tak si s tím hravě poradí i svépomocníci. V jednom kroku mají postaveno i zatepleno.

Kvalitní cihly

s pořádnými

vlastnostmi

s pořádnými vlastnostmi

Stavba nového rodinného domu představuje významnou životní investici. I proto je dobré zvolit takový stavební materiál, který bude splňovat statické, tepelně technické, protipožární a akustické požadavky i za desítky let od nastěhování.

Cihly Porotherm určené pro jednovrstvé zdění jsou, díky svým vlastnostem, ideální volbou pro vaši novostavbu.

Zdivo, jak má být. Stavte pořádně.

Zákaznická linka Porotherm

+420 800 240 250

info@porotherm.cz

Klíčový vizuál cihly Porotherm
Klíčový vizuál cihly Porotherm