Fotografie míchačky na stavbě
2. 9. 2024

7 faktů, které vám staré školy neřeknou

Během stavby domu si často necháváme poradit nejen od starších členů rodiny, kteří sami procesem výstavby prošli, ale také od ověřených profesionálů z oboru, kteří se stavebnictví věnují roky. Ačkoliv mají často dobré poznatky, ne všechno, co říkají, je ještě dnes pravda. Přece jenom se stavební materiály za poslední roky posunuly zase o stupeň výš, a některé věci už dnes nejsou třeba. Dali jsme tak dohromady 7 faktů, které vám tzv. staré školy neřeknou.

Jednovrstvé zdivo existuje

Řada řemeslníků, kteří pracují v oboru už nějaký ten pátek ani neví, že něco jako jednovrstvé zdivo existuje a na tlustou vrstvu zateplení na cihle nedají dopustit. Nenechte se jimi však odbýt! Přece jen i dlouholetý osvědčený stavebník by si měl rozšiřovat obzory a mít alespoň povědomí o moderních možnostech stavebních materiálů na trhu.  

Zateplení navíc už není potřeba

Cihla plněná minerální vatou je na trhu už pár let. Značka Porotherm ji nabízí od roku 2011. Řada stavebníků však preferuje dlouholetou klasiku cihla + kontaktní zateplovací systém. Ten už ale dnes díky jednovrstvému zdivu není vůbec potřeba. Zdivo totiž obsahuje minerální vatu a díky tomu dokáže s přehledem splnit standardy pro pasivní či nízkoenergetickou stavbu. Pokud vám z jakéhokoli důvodu nevyhovuje minerální vata, je možné zvolit i cihlu s takovým děrováním, které pracuje se vzduchem jako izolantem. V jednom kroku je postaveno i zatepleno.

Svépomocí k vysněnému domu

Projektanti a třeba i architekti vám často mohou tvrdit, že je lepší nechat si dům postavit od odborníků než se do toho pouštět na vlastní pěst. Pokud jste se však rozhodli stavět svépomocí, nenechte se odradit! Manipulace se zdivem pro jednovrstvé zdění není žádná raketová věda, s návody nebo technicky zdatným člověkem to zvládnete sami. A ušetříte tím i značnou část peněz za profesionální dělníky nebo další a další materiály.

Izolantem je cihla sama

Už dávno není třeba více vrstev, abyste měli dostatečně izolovaný dům. Ptáte se, jak je to možné? Zdivo se vzduchovými průduchy nebo vyplněné minerální vatou je totiž dostatečný izolant sám o sobě. Jedna vrstva pořádné cihly zkrátka stačí.

S cihlou se jednoduše pracuje

Ne nadarmo doporučujeme jednovrstvé zdivo i svépomocníkům, kteří se stavbou nemají předešlé zkušenosti. Pracuje se s ním jednoduše a člověk mu velice rychle přijde na kloub. Jako když skládáte kostičky lega.

Pojďme to zkusit udělat jinak

Tak tuhle větu od dlouholetého stavaře rozhodně nikdy neuslyšíte, pokud si něco odlišného či inovativního neprosadíte sami. Pokud teď přemýšlíte, co udělat na stavbě moderně, zvažte investici do jednovrstvého zdiva. Jde nejen o inovativní materiál, ale také ekologické a funkční řešení, které má, jak už jste mohli zjistit z předešlých článků, mnoho benefitů. Jak my z Porothermu rádi říkáme: „Jedna vrstva stačí, když je pořádná.”

Investice do zdiva se vám vrátí

Zdivo možná zpočátku působí jako velice nákladná položka. Ve skutečnosti však tvoří maximálně 7 % nákladů z celé stavby. Protože se ale jedná o základní pilíř vašeho budoucího domova, je třeba nepodcenit jeho výběr. Pokud vyberete jednovrstvé zdivo, investice se vám vrátí v několika ohledech. Ušetříte čas za zateplování samotné a za případné opravy háklivé fasády na zateplovacím systému, a především za energie díky skvělým tepelněizolačním vlastnostem zdiva.

Kvalitní cihly

s pořádnými

vlastnostmi

s pořádnými vlastnostmi

Stavba nového rodinného domu představuje významnou životní investici. I proto je dobré zvolit takový stavební materiál, který bude splňovat statické, tepelně technické, protipožární a akustické požadavky i za desítky let od nastěhování.

Cihly Porotherm určené pro jednovrstvé zdění jsou, díky svým vlastnostem, ideální volbou pro vaši novostavbu.

Zdivo, jak má být. Stavte pořádně.

Zákaznická linka Porotherm

+420 800 240 250

info@porotherm.cz

Klíčový vizuál cihly Porotherm
Klíčový vizuál cihly Porotherm