Ekologická cihla v přírodě
26. 8. 2024

Jednovrstvé zdivo je přírodní udržitelný materiál. Ekologických důvodů, proč jej zvolit je však mnohem víc

Chcete být ekologičtí i při stavbě domu? Vybírejte lokální přírodní materiály, neplýtvejte energiemi a volte praktická řešení. Jednovrstvé cihly jsou šetrné k životnímu prostředí, dlouhodobě snižují výdaje za vytápění a vydrží po generace. Stavebník se může plně soustředit na stavbu rodinného domu a plnění ekologických cílů bez toho, aniž by jakkoliv ohrozil kvalitu stavby. Může tak mít svůj vysněný dům z pořádné cihly a zároveň žít v souladu s přírodou. Pojďme se společně podívat na další ekologické důvody, proč zvolit jednovrstvé zdivo.

Udržitelný materiál

V souladu s přírodou jste s jednovrstvým zděním už od samého začátku. Těžba surovin, ze kterých jsou cihly vyrobeny, probíhá velmi citlivě s co největším důrazem na životní prostředí. Do cihel nejsou přidávané žádné plasty, lepidla či další neekologické produkty. Je to pouze směs hlíny, vody a u typu Porotherm T Profi ještě minerální vaty, která je také přírodní. A vytěžené jámy? Ty mohou být vráceny zpět do původního biotopu nebo využity pro zemědělské a lesnické účely.

Recyklovatelný stavební materiál

Při výrobě nezbývá odpadní voda a ostatní produkty vzniklé při zhotovování jsou interně recyklovány. Produkt samotný je také plně recyklovatelný i po jeho použití, není třeba se obávat následného dopadu na životní prostředí při likvidaci. Může být znovu použit pro zasypání luk, cest nebo při tvorbě povrchu tenisového kurtu – antuky.

Vynikající tepelněizolační vlastnosti cihel

Jednovrstvé zdivo akumuluje teplo uvnitř domova a současně slouží jako izolant. V praxi to vypadá tak, že v létě drží v interiéru příjemný chlad a v zimě nepropouští teplo ven. Snižuje tak energetickou náročnost stavby a vy tak můžete na energiích ušetřit i několik tisíc ročně. „Cihly Porotherm T Profi plněné minerální vatou mají vodivost pouhých 0,07 W/m.K. To je v průměru dvanáctkrát méně než u plné cihly. Dochází zde i ke snížení energetické náročnosti domu,” uvádí Jiří Dobiáš, ředitel produktového managementu a business developmentu ve Wienerbergeru.

Menší náklady na dopravu materiálu

Stavba domu je logisticky náročný proces. Díky tomu, že jednovrstvé zdivo má v sobě zakomponovanou minerální vatu, nemusíte řešit dodatečnou dopravu zateplení. Tento druh zdiva jej totiž již obsahuje. Na stavbu vám tak dorazí kompletní materiál pro hrubou stavbu. „Zakázky kompletujeme ideálně v jednom regionu České republiky, kde se stavební materiál také vyrábí. Tím se předejde velkému uvolňování emisí do ovzduší, které vznikají při přepravě kamionů ze vzdálenějších oblastí,“ říká Jiří Dobiáš.

Zdravý domov

Díky všem výše uvedeným vlastnostem je jednovrstvé zdivo ideálním materiálem, který vám zaručí zdravé a příjemné prostředí pro život. Díky prostupnosti vodních par se také vyhnete plísním i nadměrné vlhkosti v domě.

Akustické vlastnosti

U domů z jednovrstvého zdiva jsou standardem skvělé akustické vlastnosti, které zabraňují šíření hluku uvnitř i z venku. Tento stavební materiál tak prospívá i našemu duševním zdraví.

Dlouhá životnost

Stavby z jednovrstvého zdiva je možné obývat řadu let, protože pálený materiál ani minerální vata uvnitř cihel nedegraduje. „Čím delší je doba životnosti materiálu, tím menší je dopad na životní prostředí. U našich cihel není vyžadována dodatečná údržba minimálně 50 let a disponují dobou životnosti více než 150 let,“ dodává Jiří Dobiáš.  

Kvalitní cihly

s pořádnými

vlastnostmi

s pořádnými vlastnostmi

Stavba nového rodinného domu představuje významnou životní investici. I proto je dobré zvolit takový stavební materiál, který bude splňovat statické, tepelně technické, protipožární a akustické požadavky i za desítky let od nastěhování.

Cihly Porotherm určené pro jednovrstvé zdění jsou, díky svým vlastnostem, ideální volbou pro vaši novostavbu.

Zdivo, jak má být. Stavte pořádně.

Zákaznická linka Porotherm

+420 800 240 250

info@porotherm.cz

Klíčový vizuál cihly Porotherm
Klíčový vizuál cihly Porotherm